Saturday, May 10, 2014

Kolej Matrikulasi Selangor


Assalamualaikum...

         Alhamdulillah.. Selesai jugak Program Satu Tahun di Kolej Matrikulasi Selangor.. Semalam junior sekolah aku dulu chat kat FB,, tanya pasal Matrikulasi... Owhhh,, result Matrik da keluar ye adk2? hehehe.. Mesti ramai yang konfius xtahu nak pilih matrik ke diploma ke asasi ke form 6 ke... benda yang aku rse jgk dulu.. satu je akak senior setahun nak pesan.. semua tempat ade kelebihan dia tersendiri.. ade kekurangan yang tak dapat dibendung jugak mungkin.. Tak perlu risau dengan rumors yang kata matrik ni susah, belajar laju, takut kena buang semua..memang diakui itu pon benda yang aku rase jugak dulu.. tapi bila difikirkan balik.. kenapa nak fikir negatif? awal2 lagi kita dah buat macam benda tu susah.. mindset dah kata susah..memang semua pergerakan dan tingkah laku juga jadi susah..pelik pulak aku cakap macam ni.. Mak aku cakap, rezeki Allah tu kan mana2.. Kalau awak jatuh kat Marikh sekalipun kalau bukan tu rezeki awak, takkan jadi rezeki awak jugak... So adik2,, kalau konfius lagi.. mintak la tolong Allah.. Istiqarah.. Doa banyak2.. doa istikharah - unic 

 Okey.. tu sekadar nasihat dua kerat saja.. sebenornye aku nak mengebat Kolej Matrikulasi Selangor aku kat hampe nihh.. huahaha.. Dengan segala hormatnya dipersilakan...

ini Surau As Sufi yang merupakan mercu tanda KMS.. Orang ramai sembah yang jumaat kat sini lahh
betul2 depan surau ade makmal praktikal yang megah berdiri
ini lectur hall ! lawakan oren
ni pulak bilik tutorial yang akan korang guna hari2
ini library... buku memang cipuut.. time korang nanti dah tambah kot.
kita pon ade KOOP yang megah.. Name Signoriz.. Korang xkan lapar weyh..

ini pulak bas KMS yang mewah !! lawa kan..
KMS ade playground weyh !! jgn maen2.. hahaha.. cari sampai dapat oke.. 
ini pusat sukan !! tempat febret aku nihh.. court tennis

ini habuan bagi anda yang merupakan atlet KAKOM.. free weyhh.. so,, mai pakat ramai2 masok KAKOM!! 

cuaca kat Banting agak panas dan sering berlakunya jerebu.. Tapi, jangan risau sebab mask adalah percuma dari HEP!! btw,, belakang tu bangunan pentadbiran..
       
ini baju rasmi KMS.. ade 2 lagi.. satu merah-kuning.. satu lagi merah-hitam.

          Ada banyak lagi benda best kat KMS yang xsompek den nak tangkap gamba.. KMS ade lift taw !! serius!! Rugi aku tak sempat nak main kat lift tu.. Kalau rezeki korang jadi warga KMS,, carilah lift kat makmal praktikal.. main turun naik sampai tingkat 3 ehh.. 

49 comments:

  1. Replies
    1. adek,, sori reply lmbat skit.. sebilik 4 org.

      Delete
  2. akak kalau pakai baju merah tu memang kena pakai dengan tudung putih ke? macam gambar dekat bas tu hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. gamba akak tu time koku. biasanya klau time koku mmg kena pakai dengan tudung putih tu. tudung tu tudung kolej.

      Delete
    2. Thanks akak. kms ada lift tak? kita asrama mira tingkat 3

      Delete
    3. boleh pakai jubah ke? kasut selain pvc hitam boleh?

      Delete
    4. akak kalau pakai kasut sarung tapi bukan pvc lepastu warna warni boleh ke?

      Delete
    5. kms xde lift la awk. hehe. tgkt 3 oke la. tgkt 4 plg tggi. huhu.kms bole je pkai jubah. kasut x kesah warna warni asal kasut bertutup. kasut sarung la.

      Delete
    6. wah boelh pakai jubah? bestnyaaa :D akak skrg degree eh kos apa eh? hmsilibus dia cam spm ye?

      Delete
    7. akak kelas sampai kol lima kan? malam aktiviti bebas ye kalau takde kelas?

      Delete
  3. akak sekarang degree psikologi dekat UTM skudai. silibus x berapa nk spm sgt la.. mybe ad yg lebih kurang tp dye lebih mendalam. kelas paling lama sampai pkol 5. kalau ade rezeki kelas smpai 3 sje. hehe. malam xde kelas kalau xde kuliah ganti or test. so, mlm sukehati la awk nk buat ap.

    ReplyDelete
  4. akak kalau pointer nak buat medic paling kurang kena berapa? kalau untuk kos akak pointer kena berapa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. klaw nk buat medic kt ipta, awk kne dpt 4 flat solid. klaw kt ipts, 3.9 lepas dah. hehe. kos akak pointer ats 3 da boleh apply. tp struggle skit la sbb byk saingan. so, klaw nk selesa mybe 3.5 or 3.7

      Delete
  5. Hai kak nak tanya sikit after orientasi boleh balik tak hari jumaat-ahad?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je balek. xkesah. klaw rumah awak dekat nk balek tiap minggu pon bole.

      Delete
  6. Akak pakai kasut kanvas hitam boleh tak? Pastu kena bawak baldi dengan gayung Tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dye x kesah sbnrnye kasut mcm mne pon. as long as kasut awk tu kasut sarung yg bertutup lah. xnmpk jari. baldi kena bawak sbb nk basuh baju. nk basuh baju pkai mesin pon awk kne ad baldi jgk kan. gayung x payah pun xpe. mandi pakai shower.

      Delete
    2. trimas kak!! Oh, de lg 1 soalan. Selain Sijil lahir, Sijil pe lagi yg kena bwk?

      Delete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum kak, saya nk tnya kt kms boleh bawa kipas@iron ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. sori lambat reply sbb da lama x bukak blog. huhhu.. barang letrik semua x boleh bawak. iron nnti dye provided. ad tempat khas nak iron. hehhe

      Delete
    2. alaaa, jadinyee xboleh vawa kipas la nii 😭

      Delete
    3. alaaa, jadinyee xboleh vawa kipas la nii 😭

      Delete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. salam kak, saya nak tnya .

    1.boleh ke pakai seluar slack dgn blouse ataupun skirt ? ke kena pakai baju kurung je ? and bila boleh pakai ?

    2.kena bawak laptop ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa nye kena bawa, sbb nnti nk buat assignment ke ape ke senang kan :D

      Delete
    2. Wassalam.
      1) klaw waktu kelas slck dengan blouse mmg xboleh utk melayu.waktu kelas mmg kne pakai baju kurung je. klaw nak bawak boleh je. pakai waktu weekend nk hangout dgn mmber ousing2 pantai morib ke. hehhe

      2)laptop klaw x bawak pon xpe. masa akak dlu, akak x bawak pon. sbb assignment semua tulis tangan. kena ada banyak test pad tau. sbb nanti nak guna masa tutorial.

      Delete
  13. kak sye bakal msuk kms...So ksut bertutup pape warne bleh lah nieh ek..sbb kt blog2 yg lein kte pvc htm je n btw kak blouse n skirt xleh pkai keh..kene pkai bju kurung je ek...hrp akak dpt rply cpt sbb nk kene beli brg2 nieh hehehhe thnks kak

    ReplyDelete
  14. kak sye bakal msuk kms...So ksut bertutup pape warne bleh lah nieh ek..sbb kt blog2 yg lein kte pvc htm je n btw kak blouse n skirt xleh pkai keh..kene pkai bju kurung je ek...hrp akak dpt rply cpt sbb nk kene beli brg2 nieh hehehhe thnks kak

    ReplyDelete
  15. kak sye bakal msuk kms...So ksut bertutup pape warne bleh lah nieh ek..sbb kt blog2 yg lein kte pvc htm je n btw kak blouse n skirt xleh pkai keh..kene pkai bju kurung je ek...hrp akak dpt rply cpt sbb nk kene beli brg2 nieh hehehhe thnks kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. congrate sbb dpt KMS !! KMS best tau. sebenarnya klaw ikut peraturan yang kolej dah tetapkan memang dye ckp pvc hitam saja. tapi student semua makin nak melawo. so bawak je macam2 kaler. asalkan dye bertutup. akak dulu buat teruk pakai sneakers pergi kelas. ade la kena tegur skali dgn lecturer. lps tu dah diam da. sori lah, akak rebel sikit. huhhu

      Delete
    2. congrate sbb dpt KMS !! KMS best tau. sebenarnya klaw ikut peraturan yang kolej dah tetapkan memang dye ckp pvc hitam saja. tapi student semua makin nak melawo. so bawak je macam2 kaler. asalkan dye bertutup. akak dulu buat teruk pakai sneakers pergi kelas. ade la kena tegur skali dgn lecturer. lps tu dah diam da. sori lah, akak rebel sikit. huhhu

      Delete
  16. Slm kak
    Saga nk Tanya.Dokumen yg nk bwk mass hr pendftrn tu kena ada pgshn ke?

    ReplyDelete
  17. Slm kak
    Saga nk Tanya.Dokumen yg nk bwk mass hr pendftrn tu kena ada pgshn ke?

    ReplyDelete
  18. Slm kak
    Saga nk Tanya.Dokumen yg nk bwk mass hr pendftrn tu kena ada pgshn ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam.
      Semua salinan dokmen kena ada pengesahan. maksudnya kat sini, semua dokumen yang awak fotostat tu kena disahkan sbb nak buktikan yang dokumen tu mmg awk punye

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. Lg satu...Baju lengan pjg berkolar tu mmg wajib bwk ke??

      Delete
    4. Lg satu...Baju lengan pjg berkolar tu mmg wajib bwk ke??

      Delete
  19. Salam akak boleh tanya tak? Nanti kan ad orentasi, memang kene pakai tudung putih je ke? Plus, kene bawal je ke? Shawl or bende lain tak boleh ke? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orientasi nnti kne pkai tudung kolej yg nnti bg mse pendaftaran.. kne pkai tudung tu sepanjang mggu orientasi... lps tu jgn buang lg, tudung tu kne pkai gak mse koku nnti.. tp leh je bli tudung lain, aslkn tu tudung bawal yg sme kaler dgn tudung kolej... tudung stail lain smue leh pkai mse start bljr nnti

      Delete
  20. Salam kak, kalau sneakers boleh pakai tak masa class?

    ReplyDelete
  21. Salam kak, kalau sneakers boleh pakai tak masa class?

    ReplyDelete
    Replies
    1. x leh sbnrnye tp de je org senyap2 pkai xD

      #akakfasimppb1617

      Delete
  22. salam akak, boleh tak pakai jubah time class ?

    ReplyDelete